Arja Paananen

Wc-rullalle painettu talouslehti ihmetyttää Moskovassa

08.03.2008 10:34

 Erikoispainos! Kommersant nyt myös wc-rullana!

Näin markkinoivat mainoskyltein varustautuneet nuoret ympäri Moskovaa ja jakavat vastaantulijoille ilmaisia näytekappaleita.

Myös IS sai yhden rullan ja ihmetteli aluksi, onko kyseessä lehden oma humoristinen mainoskampanja vai lehden vastustajien organisoima pilailuisku.

Kommersant-lehden mukaan kyse on törkeästä pilasta, jonka takana ovat mitä todennäköisimmin Putin-nuoria edustavat Nashi-järjestön jäsenet.

Nashi on kuitenkin julkisesti kiistänyt, että sillä olisi mitään tekemistä tempauksen kanssa.

Kommersant yrittääkin nyt selvittää, kuinka se saisi tempauksen organisoijat vastuuseen. Wc-rullaan on painettu isolla Kommersantin yrityslogo, jonka väärinkäyttö on jo yksi peruste mahdollisille korvaushakemuksille.

Lisäksi rullassa ilmoitetaan lehden toimittajan Julija Taratutan kännykkänumero ja kehotetaan soittamaan hänelle kommentteja lehden uudesta ilmestymisformaatista.

Wc-paperissa on myös "päätoimittajan" kolumni, jossa kerrotaan rullamuodon sopivan erityisesti analyyttisen aineiston julkaisuun. Lisäksi uusi ilmestymistapa on erittäin ekologinen ja monikäyttöinen, rullalehden tekstissä perustellaan.

Rullien levitys on organisoitu Moskovassa erittäin tehokkaasti. Loppuviikosta ne ilmestyivät yllättäen muun muassa Venäjän parlamentin alahuoneen eli duuma vessoihin, vaikka parlamenttiin ei tiukan kulkulupakäytännön vuoksi pääse ketään "satunnaisia" kävijöitä.

Arja Paananen